• info@afyonfirmarehberi.com.tr
  • +90 (551) 344 24 40

HABER DETAYI

30 Ağustos 2025 11:02

Kuraklık İzmir’deki besicileri sorgum sudan otuna yöneltti

Ekonomi ve iş dünyasında yaşanan son olaylar şöyle;

İzmir genelinde 30 bine yakın işletmede yaklaşık 480 bin sağmal büyükbaş ve küçükbaş hayvan bulunuyor.

Süt üretiminde 3 yıldır ilk sırada bulunan İzmirli besiciler, kaba yem ihtiyacını 550 bin dekarda ürettikleri 3 milyon 451 bin ton silajlık mısır ile karşılıyor.

Kuraklık sebebiyle İzmir’de tarımsal sulama kaynaklarının azalması besicileri de etkiliyor. Hayvanlarını beslemek adına silajlık mısır yetiştiren besiciler, gelişim sürecinde bol su isteyen silajlık mısır yerine sorgum sudan otu yetiştirmeye start aldı.

Tarım ve Orman Bakanlığının yüzde 75 tohum hibesi verdiği sorgum sudan otu yetiştiricisi ve ekim alanı arttı. Kentte 2020’de 28 olan sorgum sudan otu yetiştiricisi sayısı 337’ye, 451 dekar olan ekim alanı ise 6 bin dekara yükseldi.

“Suya göre ürün desenimizi oluşturuyoruz”

İl Tarım ve Orman Müdürü Mustafa Şahin, Bu sene da yağışların önceki yılların gerisinde kaldığını, bu yılın 8 ayındaki azalmanın, geçen yıla göre yüzde 27 seviyesinde olduğunu belirtti.

İzmir’in sadece yaz aylarında değil kış aylarında da yeterince yağış alamadığını belirten Şahin, “Küresel ısınmanın etkilerini oldukça net olarak görmeye başladık. Evimizde, iş yerimizde, tarımda suyu oldukça dikkatli kullanmak zorundayız. Artık üretimimizi suya göre planlıyoruz. Var olan suya göre ürün desenimizi oluşturuyoruz. Destekleme sistemlerimiz de buna göre olacak.” diye konuştu.

Şahin, İzmir’deki çiftçilerin tamamına yakınının modern sulama sistemlerine geçtiğini, çiftçilerin taze tekniklerle suyu korumaya çalıştığını anlatarak, yer altı su kuyularında da suyun aşağıya indiğini, su miktarının azaldığını ifade etti.

Hoyratça su kullanımının tamamen önüne geçilmesi gerektiğini vurgulayan Şahin, şunları kaydetti:

“Suyu yeniden kazanmak, geri dönüşümünü yapmak oldukça kritik. İzmir ve Ege’de ağırlıklı yoğun hayvancılık var. Dolayısıyla kaba yem ihtiyacımız var ve çoğunluğu mısır silajla karşılanıyor. Mısıra alternatif olarak kullandığımız ve kaba yem ihtiyacını karşılayan sorgum sudan otu var. Mısır sulaması 7-8 sefere kadar gidiyor ama biz aynı miktardaki ürünü 2 ya da 3 sulamayla alabiliyoruz. Üreticilerimizle konuştuğumuzda artık onlar da durumun farkında. Yoğun sıcaklıkta mısıra istediğiniz kadar suyu ulaştıramazsanız, gerçek anlamda bir verim alamayacaksınız. Çiftçilerimiz bunun da farkındalar.”

“Hem sütte hem beside eş değer”

Menemen ilçesi Hasanlar Mahallesi’nde süt üretimi yapan besici Zafer Yurt ise geçmişte silajlık mısır ektiklerini, daha ardından ise az su tüketen sorgum sudan otuyla tanıştıklarını ifade etti.

Sorgum sudan otuyla su kullanımının yarı yarıya düştüğünü anlatan Yurt, “Ülkemiz genelinde kuraklık olduğu adına biz de biraz daha su tasarrufu yapmak istiyoruz. Onun adına bu şekilde sorgum sudan otunu tercih ederek 45 dönümde ektim. Bu ot mısıra göre hem sütte hem beside eş değer, farklılık yok.

Gayet memnunum. Dev çiftçilerin hepsi bu otu tercih etti. Sorgum sudan otu eken çiftçi sayısı çoğaldı.” diye konuştu.

HABERE YORUM YAP

HABERE YAPILAN YORUMLAR

Hiç yorum yapılmamış.